
Eklem manipülasyon ve mobilizasyonları eklemlerdeki dizilim bozukluğu ve mekanik bozukluğu gidermek, eklemin hareketlenmesini sağlayarak ağrı ve hareket bozukluğunu tedavi etmek ve vücut biyomekaniğini düzeltmek amacıyla uygulanan tekniklerdir.
Mobilizasyon, normal eklem hareketi sınırlarında düşük hız, değişken şiddette, tekrarlı, pasif, eklem ve ligamentlere uygulanan hareketlerden oluşur. Ekleme uygulanan germe ve itmeler eklem reseptörlerini uyararak gevşemeyi sağlamaktadır.
Böylece eklem hareket açıklığında artış ve ağrıda azalma sağlanır. Mobilizasyonun amacı, kısıtlı bölgelerde hareketi en ileri derecede ve ağrısız biçimde arttırarak fonksiyonu kazandırmak ve vücut mekaniğini korumaktır.
Manipülasyon fizyolojik hareket açıklığı sınırının ötesine geçen ancak anatomik sınırı aşmayan yüksek hızlı düşük şiddetteki pasif harekettir. Manipülasyon hareketle eklem yüzeylerinde ani bir ayrılma meydana gelir. Bu ani ayrılma esnasında eklem içerisindeki buhar ve gaz baloncuklarındaki ani patlama sonucu klik sesi duyulur.
Mobilizasyon/Manipülasyonun Etki Mekanizması Nedir?
Mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri eklem etrafındaki yapıların esnekliğinin arttırılması, eklemdeki dizilim bozukluğunun düzeltilmesive eklem hareketliliğinin arttırılması gibi mekanik etkileri vardır. Ayrıca bu tekniklerin ağrı ve kas spazmını azaltan nörofizyolojik etkileri de vardır. Bu etkilerle eklemlerdeki mekanik reseptörler uyarılarak ağrı reseptörleri bloke edilir ve sonucunda ağrı, spazm giderilmiş olur.
Mobilizasyon/Manipülasyon Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Boyuna bağlı baş ağrısı
- Bel Ağrısı, bel kayması
- Boyun Ağrısı
- Lumbal Spinal Stenoz (kanal daralması)
- Omuz Problemleri (donuk omuz,impingemet)
- Ayak Bileği Problemleri (topuk dikeni, tarsal tünel)
- Myofasyal ağrı sendromu
- Kalça problemleri (priformis sendromu, siyatik problemleri)
- Diz problemleri (ön çapraz bağ yırtıkları, menisküs problemleri)
BİR SORUNUZ MU VAR?
Bize Ulaşın
