
Skolyoz temel olarak omurganın bel ve sırt bölgesinde görülen genellikle kozmetik problemler ile kendini gösteren, ileri derecelerde ise solunum ve kalp rahatsızlıkları ile kendini gösteren ilerleyici bir rahatsızlıktır.
Normalde omurga arkadan bakıldığında düz bir şekilde görünürken skolyozda S şeklinde eğrilik ile kendini gösterir. Genellikle ergenlik çağında olmakla beraber her yaşta görülebilir.
Belirtiler nelerdir?
- Vücudun sağa ya da sola doğru asimetrisi
- Omuz seviyelerinde dengesizlik
- Öne doğru eğildiğinde sırt ta kabarıklık ortaya çıkması (reeb hump)
- Deri katlantıların da asimetri
Tipleri
- Doğumsal (konjenital) skolyoz
- İdiopatik skolyoz
- Erken dönem skolyoz
- Travmaya bağlı skolyoz
- Dejeneratif skolyoz
- Nöromüsküler skolyoz
- Diğerleri
Tanı
Skolyozun tanısında ebeveynlerin iyi gözlemleri çok önemlidir. Çünkü çocuklarını en iyi tanıyan ebeveynlerdir. Çocuk üst vücut çıplakken yapılan küçük bir gözlem ile çekilen röntgen ile tanı konulabilmektedir.
Tüm omurgayı içine alan röntgen ve bunun üzerinde yapılan ölçümler ile tanı konulabilmektedir. Ancak sebebe yönelik tüm omurgayı içeren MR ve CT çekilmelidir.
Tedavi
Tedavi, skolyozun türüne, sebebine, hastanın yaşına, hastalığın yeri ve derecesine göre değişkenlik gösterir. Tüm bunlar ve radyolojik görüntülemeler ışığında hastaya özel tedavi seçenekleri ortaya çıkarılır.
Tedavi tüm hastalıklarda olduğu gibi ne kadar erken dönemde yakalanırsa başarı şansı o kadar yüksek olur. Tedavide iki temel uygulama mevcuttur.
- İzlem, korse ve fizik tedavi uygulamaları
- Cerrahi tedavi
İzlem, korse ve fizik tedavi uygulamaları
Hastanın yaşı derecesi göz önünde bulundurularak 0-20 derece aralığında belli aralıklarla röntgen ile takip edilmelidir. 20-40 derece arasında korse uygulamaları denenebilir. 0-40 aralığında ise skolyoza özel egzersizler (schroth egzersizleri) ve kondisyon çalışmaları ile takip edilebilir.
BİR SORUNUZ MU VAR?
Bize Ulaşın
